Kako rade industrijski filteri za filtraciju vazduha i odstranjivanje čestica prašine u industrijskim pogonima?

Filtracija vazduha sa primesama različitih materija prašine u vazduhu se koristi u fabrikama, skladištima i drugim industrijskim objektima kako bi se ispunili zahtevi zaštite životne sredine i bezbednosti na radnom mestu. Efikasni sistemi za skupljanje prašine kontrolišu, smanjuju i uklanjaju potencijalno štetne čestice i isparenja iz vazduha u proizvodnom pogonu i omogućuju očuvanje životne sredine koja bi se mogla ugroziti tokom različitih vidova proizvodnje.

Oprema je posebno dizajnirana za prčišćavanje i filtriranje prašine i finih čestica zagađivača koji se ispuštaju u radno okruženje ili atmosferu kako bi se održao i poboljšao kvalitet vazduha.

Vrste zagađivača mogu se razlikovati u zavisnosti od industrije. Industrijski filteri za ovu namenu su specifični za različite industrije i zavise od vrste materije koja treba da se isfiltrira prilikom ekstrakcije vazduha. Sistemi za prikupljanje prašine funkcionišu tako što izvlače prašinu i čestice i vazduha kroz filter koji prvo hvata i odvaja materiju, a zatim ispušta prečišćeni vazduh nazad u radno mesto ili okolinu.

 

Cilj je uvek isti - filtriranje, odvajanje i hvatanje prašine i čestica i oslobađanje čistog vazduha.

 

Najčešće filteri za sakupljanje prašine se izrađuju u varijanti vrećastih ili kertridž filtera. Sakupljanje prašine je ključno za nekoliko industrijskih sektora kao što su prerada drveta, gumarska industrija, prerada hrane, farmacija, reciklaža,  proizvodi od cementa, proizvodnja metala, rudarstvo i hemijska industrija.